Publisert 17.10.2017

Refleks redder liv.

Hvor flink er du til å påse at barna har på seg refleks, og hvor flink er du til å bruke dette selv?

Totalprofil skal denne mnd dele ut flere 100 refleks-ugler til barnehager i nærområdet. Nettopp for å sette fokus på sikkerhet og viktigheten av å bruke dette i mørket. 

Hvert år dør dessverre flere barn og voksne i trafikken, hvor man ser at ulykken kunne vært unngått om vedkommende hadde brukt refleks.

I forbindelse med denne kampanjen har jeg googlet endel på nettet rundt dette med bruk av refleks og ulykker knyttet til manglende bruk av dette. Det overrasker meg at vi nordmenn- og kvinner, er så dårlig på å bruke dette. Ikke nok med at vi er dårlige til å ta på barna våre refleks, men vi som er foreldre og voksene er igjen enda dårligere. Hjemme hos oss utspiller situasjonen seg ofte slik at jeg tar på barna refleks, men dropper det selv. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi vi kanskje ikke har nok reflekser eller ikke har tid til å prioritere det. «-Jaja, gjør slik jeg sier, ikke slik jeg gjør», har vel flere med meg sagt til barna, flere enn en gang.

 

Visste du dette?

Det er krevende å være bilist å få øye på mørkkledde fotgjengere uten refleks. Med nærlys ser du en gående med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks oppdager du ikke at det er folk i gaten før på 25-30 meter. Da rekker du ofte ikke å stoppe!!

Gatelys hjelper noe, men ikke i nærheten av nok. Flere av ulykkene i mørket skjer i tettbebygde strøk. Som fotgjenger kan du redusere risikoen for å bli påkjørt med 85 % hvis du bruker refleks.

Først og fremst – bruk refleks når det er mørkt, og husk på at det ikke bare er voksne og barn som bør ha refleks. Ha refleks tilgjengelig på barnevognen, på hunden, på katten, på sykkelen, på rullestolen og på stokken. Husk også refleks når du er ute og jogger.

• Refleksene bør festes slik at de er godt synlige, og ikke lavere enn i knehøyde.

• Bruk minst én refleks, men gjerne flere for å være godt synlig fra flere kanter.

• Fest refleksene til jakkene, veskene eller sekkene du bruker mest, så risikerer du ikke å glemme refleks hvis du plutselig får det travelt og skal ut i hui og hast.

• Kjøp nye reflekser hvis de du har er godt brukt. Reflekser er forbruksvarer, og slitte reflekser vil ofte være mindre synlige i mørket enn nye.

 

Refleks til voksene

Men hvorfor er det slik at vi voksene dropper en slik viktig ting, og samtidig tror at vi lærer barna våre om sikkerhet og viktigheten av å bruke refleks?

Kanskje Totalprofil, neste år, burde dele ut reflekser til voksne også. Det er jo hos oss voksne de gode holdningene og aktivitetene starter….

Videoen øverst i innlegget er laget av  Bymiljøetaten i Oslo Kommune, og får frem hva barna tenker om at vi voksne er så dårlige på å bruke refleks. I sammenheng med refleksens dag 19.oktober oppfordrer vi alle til å fest reflekser på jakken til alle i husstanden.

Mangler du reflekser er du hjertelig velkommen til å komme innom oss i Totalprofil, og få med deg ugla vår-Ludvig!

 

Nyt dagen 🙂

Kilder: Trygg Trafikk, Politiet og Bymiljøetaten i Oslo Kommune.

 

TOP